RECENSIES

---------------------------------------------------------------------------------


Mariƫ aan het werk
Een paar uurtjes in een ontspannen, creatieve omgeving werken is voor mij het voornaamste doel geweest van een cursus tekenen. Van het tekenen ben ik al snel overgestapt op het schilderen, wat voor mij een grotere uitdaging betekent, maar tegenwoordig ook meer voldoening brengt als het me lukt om mijn idee, gedachte en stemming op het doek te krijgen. Elke keer als ik me een stukje techniek eigen maak of met andere ogen naar geschilderde voorwerpen leer kijken, heb ik het idee dichter bij de wereld van de kunst te komen. Zonder begeleiding zou ik mijn schilderpogingen soms al opgegeven hebben, maar Patricia helpt me er doorheen met als resultaat een werkje, dat me blij maakt. Schilderen is voor mij van een soort passie geworden. Ik hoop daar nog lang van te kunnen genieten… 

Mariƫ---------------------------------------------------------------------------------
Portret door Hans Versteeg
"Of je nou veel of minder talent hebt, veel of weinig ervaring,
deze Amsterdamse schilderes brengt je spelenderwijs op een hoger plan.
En de les is bovendien oer-gezellig, dus altijd te snel om"

"Ze maakt een echte schilder van je, dat komt nu toch maar even mooi uit de verf!"


Hans Versteeg---------------------------------------------------------------------------------
Ik volg nu al een jaar met veel plezier de cursussen bij Patricia Spoelder. Ik kwam bij haar via internet en eigenlijk doordat ik daar haar schilderijen zag, die ik interessant en inspirerend vond. In de afgelopen jaren heb ik al eens cursussen gevolgd bij een ‘kunstcentrum’. Maar deze zijn anders. Er wordt gewerkt in kleine groepen, zo’n vijf man/vrouw per groep - hierdoor ontstaat er onderling al gauw een goed contact - , en in een mooi licht atelier. Op de een of andere manier heerst er een prettige ontspannen sfeer waarin serieus gewerkt wordt.
Patricia is een heel goede docente - en dat is niet iedere tekenaar of schilder - , ze heeft veel onderwijservaring en kennis van de theorie en dat merk je meteen. Haar lessen zijn in het begin heel gestructureerd, je leert de basis van teken- en schildertechnieken en je leert vooral om goed te kijken. Patricia heeft (helaas!) een zeer scherp oog, ziet meteen wat er niet klopt, geeft trefzekere aanwijzingen en kan echt meesterlijk bijv. een voorbeeldschetsje maken. De medecursisten zijn van verschillend niveau; de meesten beginnen zoals ik bij het begin, anderen zijn al gevorderd en komen hier voor deskundig advies en begeleiding bij hun werk. Heel stimulerend!

Tom de Wolf


---------------------------------------------------------------------------------

Naast het leren van tekenvaardigheden zocht ik ook naar inzicht en duidelijkheid over de kunstwereld. Patricia met haar achtergrond als docent en ervaring heeft mij dat gegeven en meer.

Kithin